Dip-kytkin


Dip-kytkin (dual in-line package) on komponentti, jossa on komponentista riippuen 1-10 pientä kytkintä, joilla säädetään virran kulkua (ON/OFF). Niitä käytetään elektronisten laitteitten piirilevyillä laitteen ominaisuuksien säätämiseen. Ennenvanhaan niitä käytettiin esim. tietokoneiden emolevyillä jännitteiden ja kellotaajuuksien muuttamiseen. Dip-kytkin on kätevämpi vaihtoehto jumper-kytkimille, jotka aina putoavat jonnekkin piirilevyn syövereihin säätöjä tehdessä.[1]

Dip-Switch.jpg
Kuva 1. "Slide style" dip-kytkin. [2]


Dip-kytkimiä on useaa eri muotoa ja kokoa. Ylhäällä oleva neliskulmainen "slide style"-tyyppinen neliskulmainen kytkin (Kuva 1) on muodoltaan yleisin malli. Siitä on olemassa myös erikoismatala versio ahtaampaan paikkaan, kuten kaikista muistakin kytkintyypeistä. Alla oleva "rocker-style"-kytkin (Kuva 2) eroaa edellisestä liipaisimeltaan, joka on keinukytkin-mallia, kun edellisessä liipaisin on rakenteeltaan liukukytkin-tyyppiä.

rockerdip.jpgKuva 2. "Rocker style" dip-kytkin. [5]

Alla olevassa pyörökytkimessä (Kuva 3) on monta sisäänmenoa valittavana yhdelle ulostulolle (tai päinvastoin), kun taas yllä olevassa liipaisin-mallisissa kytkimessä kaikki kytkimet ovat toisistaan riippumattomia on/off-kytkimiä. Eli 10 kytkimisellä liipaisinkytkimellä voidaan ohjata kymmentä toisistaan riippumatonta toimintoa kun taas 10 terminaalia sisältävällä pyörökytkimellä vain yhtä.

pyöreädip.JPG
Kuva 3. Pyörökytkin ("rotary style"). [2]

Dip-kytkin koostuu liipaisimesta, sähköä eristävästä kuoresta ja runogsta, joka on yleensä muovia, sekä kosketuspinnoista ja johtimista. Kullatuilla kosketuspinnoilla saadaan aikaan häiriöttömämpi virran kulku. Joissain tapauksissa voidaan käyttää myös kaksoiskosketuspintoja luotettavamman toiminnan turvaamiseksi. Alla olevassa kuvassa (Kuva 4) poikkileikkaus liukukytkin-tyyppisestä dip-kytkimestä.


hajotuskuva.JPG
Kuva 4. Dip-kytkimen sisäinen rakenne ("slide style"). [5]

Dip-kytkimet eroavat toisistaan myös sähköisten ominaisuuksien puolesta. Kontaktipintojen ja liittimien materiaalin valinnoilla voidaan vaikuttaa kytkimen sisäiseen resistanssiin sekä niiden paksuudella tehon- ja virransietokykyyn. Muunmuassa laadukkaat audioliittimet ovat kullattuja. Laadukkaammista materiaaleista tehty kytkin kestää myös pitempään käyttöä. Jos kontaktipinnat ovat hyvin lähellä toisiaan, on läpilyönti mahdollinen suuremmilla jännitteillä. Yleisesti ottaen dip-kytkimet ovat kuitenkin tarkoitettu pienelektroniikan sovelluksiin, missä virrat ja jännitteet eivät ole kovin suuria. Suurempia jännitteitä ja virtoja varten on niille erikseen suunnitellut releet. Alla erään dip-kytkimen ominaisuuksia: [3]

  • Contact resistance: 50milliohms
  • Insulation resistance: 100Megaohms (terminaalien välillä)
  • Contact rating: 25 mA @ 24 V DC or 100 mA @ 50 V DC
  • Mechanical and electric life: 1,000 cycles at rated loads.
  • Operating temperature: -40°C to 85°C.
  • Dielectric withstanding voltage: 300 V DC min. for 1 minute.
  • Operating force: 800 grams max.Lähteet
[1] Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Dip_switch
[2] Kuvat:http://www.bombayharbor.com/productImage/0907856001214984615/Dip_Switch_Dil_Switch_Rotary_Switch.jpg
[3] Specs: http://www.ck-components.com/sda/dip,10456,en.html
[4] Kytkimen rakenna: http://www.resonswitch.com/images/products/ra_02.gif
[5] Rocker style: http://media.digikey.com/photos/Grayhill%20Photos/76SB10,%2076SB10S,%2076SB10T,%2076SB10ST.jpg