Yleistä


trimmkondmerkki.gif
Trimmerikondensattorin piirrosmerkki

Trimmerikondensaattori on elektroninen komponentti, jolla elektronista kytkentää voidaan säätää laitteen kokoonpanon yhteydessä. Trimmerikondensaattorien kapasitanssi on yleenä alle 100 pF. Trimmerikondensaattorilla on myös aina nollasta poikkeava minimikapasitanssi, jolloin niiden kapasitanssiarvo ilmoitetaan minimi- ja maksimiarvon avulla, kuten esimerkiksi 3-10 pF.

Rakenne ja toiminta


Trimmerikondensaattoreisa eristeaineena käytetään tavallisen kondensaattorien tapaan ilmaa, keraameja, polymeerimateriaaleja, lasia, safiiria tai alumiinielektrolyyttiä. Näistä keraamiset trimmerikondesaattorit ovat yleisimpiä. Keraamiset trimmerikondensaattorit voivat olla yksi- tai useampi kerroksisia.

Trimmerikondensaattori koostuu kahdesta pääosasta; staattorista ja roottorista. Sekä staattoriin että roottoriin on yleensä höyrystetty elektrodeina toimiva metallipinnoite noin puolen kierroksen alueelle. Kun roottoria kierretään staattorin suhteen, vaihtelee elektrodien vastakkain oleva osuus ja vastaavasti myös timmerikondensaattorin kapasitanssi.

trimmcapautopsy.jpg
Keraaminen trimmerikondensaattori purettuna

trimmkondensaattorit_tn.jpg
Keraamisia trimmerikondensaattoreita
Käyttö


Trimmerikondensaattoreita käytettään kytkennöissä, joissa kytkennässä oleva kapasitanssi pitää saada tarkasti johonkin tiettyyn arvoon. Timmerikondensaattoreita voidaan käyttää myös kompensoimaan kiinteiden kondensaattoreiden kapasitanssien poikkeamia niiden nimellisarvosta. Tyypillisesti trimmerikondensaattoreita käytetään radioteknikkaa käyttävissä laitteissa ja AV-laitteistoissa.

Trimmerikondensaattorien elektrodit ovat hyvin ohuita, jolloin kiinteää eristeainetta käytettäessä eletrodimaterialia kuluu pois elektrodista paljon suhteessa niiden paksuuten. Täten trimmerikondensaattoreita ei ole tarkoitettu säädettävksi kuin muutamia kertoja laitteen kokoonpanon, testauksen ja huollon yhteydessä.

Trimmerikondensaattorin säätämiseen tarvitaan yleensä työkalua, kuten ruuvimeisseliä. Trimmerikondensaattorin säätämiseen on hyvä käyttää muovista valmistettua työkalua, koska metallista työkalua käytettäessä käden ja laitteen välinen kapasitanssi saattaa vaikuttaa viritystaajuuteen.

Lähteet


http://en.wikipedia.org/wiki/Trimmer_%28electronics%29
http://www.kpsec.freeuk.com/components/vres.htm#presets
http://fi.wikipedia.org/wiki/Trimmeri
http://koti.mbnet.fi/~stinger/konkat.php
http://www.voltronicscorp.com/trimmer_whyuse.html
http://www.murata.com/products/capacitor/faq/trimmer/index.html
http://www.mwrf.com/Article/ArticleID/15568/15568.html