SCART-liitin

Yleistä


SCART (Syndicat des Constructeurs d'Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) on Ranskassa 1980-luvulla kehitetty analoginen audiota ja videota kuljettava liitin ja kaapeli, jonka ensimmäisenä tarkoituksena oli mahdollistaa maksutelevisiolaitteiden helppo kytkeminen televisoon.[1] Ensimmäiset SCART-liitännät televisioissa tulivat käyttöön Ranskassa 1977. Jo vuoden 1980 tammikuusta lähtien siitä tuli pakollinen uusissa televisioissa.[2] SCART-liitin on nykyään Euroopassa yleisimmin käytetty television ja sen oheislaitteiden kytkentätapa.[3] Liitintä käytetään mm. digiboxeissa, DVD-soittimissa ja pelikonsoleissa. SCART tunnetaan myös toiselta nimeltään Euro-AV-liitin.

RakenneLiittimessä on 21 pinniä, joilla kaikilla on oma tehtävänsä kuvan ja äänen siirtämisessä. Pinnit ovat kytketty joko suoraan tai piirilevyn kautta liittimen sisääntuleviin kaapeleihin. Pinnien tehtävät ovat seuraavat:

 1. Audio ulos (oikea)
  scart2.JPG
  Liittimen pinnit
 2. Audio sisään (oikea)
 3. Audio ulos (vasen)
 4. Audio maa
 5. Blue-signaalin maa (RGB)
 6. Audio sisään (vasen)
 7. Blue-signaali (RGB)
 8. Signaalilähteen ja kuvasuhteen valinta
 9. Green-signaalin maa (RGB)
 10. Data 2, Q link (videonauhurin kellosignaalin lähtö)
 11. Green-signaali (RGB)
 12. Data 1
 13. Red-signaalin maa (RGB) / S-videosignaalin C-komponentin maa
 14. RGB-valintajännitteen maa / datasignaalien maa
 15. Red-signaali (RGB) / S-videosignaalin C-komponentin tulo ja lähtö
 16. RGB-valintajännite
 17. RGB-tahdistuslähdön maa / CVBS(komposiitti)-lähdön maa / S-videon Y-komponentin lähdön maa
 18. RGB-tahdistustulon maa / CVBS-tulon maa / S-videon Y-komponentin tulon maa
 19. RGB-tahdistuslähtö / CVBS-lähtö / S-videon Y-komponentin lähtö
 20. RGB-tahdistustulo / CVBS-tulo / S-videon Y-komponentin tulo
 21. liittimen runko (maa)

Pinni 8: funktion vaihto pinni, kuljettaa matalataajuista (alle 50Hz) signaalia, joka kertoo mikä kuvasuhde on käytössä. 0-2 V: ei signaalia tai sisäinen ohitus, 4,5-7 V: laajakuva signaali 16:9, 9,5-12 V: normaali kuvasuhde 4:3.

Pinni 16: nopea vaihtokytkentä pinni, kuljettaa korkeataajuista (3 MHz) signaalia, joka kertoo käytetäänkö RGB- tai komposiittivideosignaalia. 0-0,4 V: komposiittivideo (CVBS), 1-3 V: RGB.

Signaalien impedanssit:
Audio ulos (1,3): alle 1k ohmi.
Audio sisään (2,6): yli 10k ohmia.
S-video, RGB- ja komposiittisignaalin lähtö- ja ulostuloimpedanssien tulee olla 75 ohmia.[4]

Scart5.JPG
Vain osa pinneistä kytketty

SCART-kaapeli on kaksisuuntainen, jos sen kaikki pinnit ovat kytketty. Parhaan laadun saavuttamiseksi kaikkien signaalijohtimien tulisi olla koaksiaalisia, jolloin mahdolliset häiriöt olisivat minimoituja. Mikäli laitteidenvälisen tiedonsiirron ei tarvitse olla kahdensuuntaista tai kaikkia signaalityyppejä ei tarvita, voidaan osa pinneistä jättää kytkemättä.[5]


scart3.JPG
Piirilevyn kautta kytketty (SCART adapteri)
scart4.JPG
Johdot liitetty suoraan pinneihin
Toiminta ja käyttöSCART-liitin pystyy siis kuljettamaan RGB-, komposiitti- ja S-videosignaaleja, stereoäänisignaaleja ja kuvasuhteen ohjaussignaalin. Samaan aikaan liitin ei voi kuitenkaan kuljettaa RGB- ja S-videosignaaleja, koska ne käyttävät osittain samoja johtimia.[6] Näistä RGB-signaalilla saadaan paras kuvanlaatu. RGB on myös suositeltava senkin takia, että se ohittaa NTSC-värimallin (NTSC on yleisesti euroopan ulkopuolella käytetty väritelevisio-standardi, esim. Yhdysvalloissa ja Kanadassa) eli television ei tarvitse tukea NTSC-mallia, jotta se näyttäisi kuvan oikein.[7]

Televisio lähettää yleisesti kokoajan audio- ja videosignaaleja SCART pistokkeisiin ja tarkistaa palaavia signaaleja, näyttääkseen ja tuottaakseen niitä. Tämä sallii esim. "läpinäkyvien" digiboxien (tai mikä tahansa laite, joka kytkee jonkin signaalin televisiion) käytön, ilman minkäänlaista viritintä, jotka vain liittävät ja esikäsittelevät televiosignaalit.[8]

SCART tekee mahdolliseksi kytketyn laitteen käskeä tv:tä "hyppimään" signaalien välillä ertittäin nopeasti, jotta kuvaan voidaan luoda kerroksia. Toteuttaakseen tekstityksen, SCART kytketyn laitteen ei tarvitse prosessoida ja lähettää takaisin uutta kokonaista videosignaalia vaan laite voi kysyä televisiota lopettamaan normaalin signaalin näytön ja näyttää signaalia, jonka se on tuottanut sisäisesti valituille kuva alueille. SCARTin kautta kytketty laite pystyy myös joko sammuttamaan tai laittamaan television päälle, tarkemmin tuomaan sen pois ja päälle "standby"-tilasta, samalla tavalla kuin tv:n kaukosäädikin.

Liitin kehitettiin siis yksinkertaistamaan audio- ja videolaitteiden kytkemistä televisioihin, laittamalla kaikki tarvittavat analogiset signaalit yhteen liittimeen.[9] Nykyään SCART-liittimen käyttö on vähentymässä uuden saamaan tarkoitukseen käytetyn HDMI-liitännän takia, jolla saadaan siirrettyä teräväpiirtokuvaa.

Saatavuus & Hinta


SCART-liittimiä myydään Suomessa ja Euroopassa melkein kaikissa kodinelektroniikkaa kauppaavissa myymälöissä. Hinnat vaihtelevat aina 2 eurosta noin 40 euroon saakka, riippuen käytetyistä materiaaleista ja kaapelien pituuksista.
 1. ^ http://fi.wikipedia.org/wiki/SCART katsottu 31.01.-10
 2. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/SCART katsottu 31.01.-10
 3. ^ http://fin.afterdawn.com/vertailu/tuote.cfm/2246/salora_s200c katsottu 31.01.-10
 4. ^ http://pinouts.ru/Home/Scart_pinout.shtml 31.01.-10
 5. ^ http://fi.wikipedia.org/wiki/SCART katsottu 31.01.-10
 6. ^ http://fi.wikipedia.org/wiki/SCART katsottu 31.01.-10
 7. ^ http://fin.afterdawn.com/sanasto/selitys.cfm/scart katsottu 31.01.-10
 8. ^ http://pinouts.ru/Home/Scart_pinout.shtml katsottu 31.10.-10
 9. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/SCART katsottu 05.02.-10