RJ45-liitin

Registered Jack (RJ) eli rekisteröity liitin on standartoitu langalliseen verkkoliikenteeseen. Liitäntätyyppejä on monia, mutta yleisimmin tunnetut ovat nimetty RJ11 ja RJ45. Eri tyyppisiä liittimiä käytetään kaapeleiden päissä erilaisiin laitteisiin yhdistämistä varten ja yhteensopivuuden takaamiseksi.

Historiaa

Alkuperäiset puhelinkaapeli RJ45-liittimet olivat 8P2C tyyppisiä, joka tarkoitti, etteivät ne olleet yhtäsopivia nykyisten RJ45 kaapeleiden tai liitäntöjen kanssa lisäksi fyysinen liitäntämalli saattoi olla erilainen. Tarkemmin 8P2C tarkoittaa liitäntää, jossa on 8 fyysistä kaapelin liitintä kuten RJ45, mutta vain 2 niistä on kytketty. Se oli tarkoitettu käytettäväksi nopeissa modeemeissa, mutta on nykyään vanhentunut. Kuluttajat eivät kuitenkaan huomanneet eroa, vaan alkoivat kutsua huomatessaan liittimien olevan samannäköisiä, niitäkin RJ45-liittimiksi [1] .

RJ45-liittäminen

RJ45-liitin on 8P8C-tyyppinen liitin. Nimensämukaisesti: 8 Position eli 8-napainen liitin, sekä 8 Contact eli 8 fyysistä johtoa [2] . Liitin on toteutettu siten, että vain sisällä olevat johtimet ovat sähköä johtavia, jottei oikosulkuja tapahtuisi, loput liitimestä on valmistettu muovista. Liittimistä on suojaamattomia, sekä suojattuja versioita (kuva 2). Suojatussa versiossa liitin on ympäröity ohuella alumiinikuorella. Liittimiä käytetään yleisimmin kierrettyjen parikaapeleiden päissä. Johdot kierretään Cat-kaapeleiden sisään pareittain häiriöiden minimoimiseksi.

rj45.kuva1.jpg
Kuva 1. RJ45-liitin (suojaamaton). Liittimestä löytyy muovinen kiinnitin (Kuvassa oikea nuoli), joka puristettaessa modulaaripihdeillä painuu kiinni kaapeliin varmistaen ettei kaapeli lähde irti liittimestä. Liittimen sisällä jokaisen johdon oikeaan paikkaan yhdistävät johtimet (vasen nuoli) ovat jousivoimaisia ja näin varmistavat, ettei kytkentä kaapelin teon jälkeenkään irtoa.

rj45.kuva2.jpg
Kuva 2. Täsmentävä kuva kuinka johtimet ovat painuneet johtoihin kiinni. Vasemman puoleinen liitin on suojattu. Liittimen edestä on helppo nähdä ovatko johdot tarpeeksi syvällä liittimessä ennen kokoonpuristamista.

modulaaripihdit.jpg
Kuva 3. Modulaaripihdit, joilla voidaan tehdä kolmea erilaista liitosta (modulaariliittimille vasemmalta: 8 (RJ45), 6 (RJ11) ja 4). Pihdeillä voi liittämisen lisäksi kuoria kaapelia, sekä katkaista johdot.


Ethernet-kaapelin liittäminen tapahtuu yksinkertaisesti aluksi kuorimalla kaapelia noin 1,2 senttimetriä. Tämän jälkeen kaapelin sisältä löytyvät johdot asetellaan liittimen sisään oikeaan järjestykseen. Asettelu on koko liitännän vaativin vaihe. Johdot ovat kylläkin värikoodattuja asettelun mahdollistamiseksi. Johtoja ei kuorita, vaan liittimen sisällä olevat johtimet (kuvan 1 vasen nuoli) uppoavat suojamuovista läpi. Lopuksi liitin puristetaan (kuvan 3) modulaaripihdeillä kaapeliin kiinni. Johdot tulisi pitää kierrettyinä pareina mahdollisimman syvälle RJ45-liittimen sisään. Kaapeliin saa vielä lisäksi hankittua murtosuojan, joka tulee rj45-liittimen ja kaapelin päälle vähentäen johtojen katkeamismahdollisuutta.

Riippuen tehdäänkö kaapelista suora vai ristiinkytetty malli eräät kaapelin johdin parit tulee asetella eri paikoille liittimen toiseen päähän. Yleisimmin käytetty kaapelimalli on suora. Teollisesti valmistetuissa kaapeleissa liitokset ovat yleensä parempia ja kaapelit kestävät yleensä pitempään, mitä itsetehdyissä kaapeleissa. Taloihin tulevat kaapeloinnit on kuitenkin tehnyt paikan päällä asiantuntija.

Standardi

Määräävä standardi RJ45-liittimelle, sekä muillekkin tietoliikenteen sovelluksille on IEC 60603-7-x [3] , x ilmoittaa liittimien maksimisiirtotaajuuksia sekä onko sovellus suojattu vai suojaamaton. Standardi määrää myöskin sovelluksien fyysiset muodot ja koot.
1
Suojattu liitin ( arvioitu laatu)
2
Suojaamaton ( 100 Mhz)
4
Suojaamaton ( 250 Mhz)
5
Suojattu
( 250 Mhz)
7
Suojattu
( 600 Mhz)

Johtoparit kiinnitetään liittimeen nykyisen EIA/TIA-568B -standardien mukaan [4] . Standardin eri osat määräävät tärkeimmät asiat kaapeleista ja liitännöistä. EIA/TIA-568B.1 määrittelee yleisimmät vaatimukset, kuten liitännän johdinparien paikan määrittelyn ts. värikoodauksen.
  1. ^ Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/RJ45 , (viitattu 10.1.2010)
  2. ^ Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/8P8C , (viitattu 10.1.2010)
  3. ^ Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_IEC_standards , (viitattu 14.1.2010)
  4. ^ Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/TIA/EIA-568-B , (viitattu 10.1.2010)