Plug-liitin


Plug- eli jack-tyypin liitin. Myös TRS-liittimeksi kutsuttu (tip, ring, sleeve) kolmea johdinta käyttävä plug-liitin tai TS (tip, sleeve), jos vain kaksi johdinta. TRRS on puolestaan neljällä johtimella varustettu plug-liitin. [1] Plug-liitintä käytetään tyypillisesti esim. kuuloke- tai mikrofoniliittimenä (3.5mm) ja monissa muissa yleisissä audioliitännöissä, kuten stereoiden liittäminen tietokoneeseen (2xRCA-liitin -> 3.5mm plug-liitin tyyppisellä johdolla).


2.5mm plugi:
plugi.jpg

Rakenne


Useimmiten plug-liittimen kärki (tip) on johdettavan signaalin vasen kanava tai itse signaali / positiivinen vaihe monoääntä käytettäessä (allaolevassa kuvassa 3.)
Keskiosalla liittimestä (ring) kytketään oikea kanava tai maa / negatiivinen vaihe monoäänen tapauksessa. (allaolevassa kuvassa 2.).
Kantaosaan (sleeve) on yleensä kytketty maa. [2] [3]

Johtimet on liitetty johdinpintoihin juottamalla tinalla. Liitoskohdan päällä on eristyspinta, joka on yleensä kumia tai muovia. Näkyy ylemmässä kuvassa. Toimii tartuntaosana, josta voi ottaa kiinni liitintä vedettäessä irti vastinkappaleesta. Liitin pysyy kiinni vastinkappaleessa kärjen muotoilun ja vastinkappaleen puristuksen voimalla.

2.5mm plugi purettuna:
plugipurettu2.jpg
Taulukko liittimen osien tehtävistä eri signaaleilla:
Signaalin tyyppi -->
Balansoimaton ulostulo
Balansoimaton sisäänmeno
Balansoitu
Stereo
1.Tip
Signaali
Signaali
Positiivinen
Vasen
kanava
2.Ring
Maa tai kytkemätön
Maa tai kytkemätön
Negatiivinen
Oikea kanava
3.Sleeve
Maa
Maa
Maa
Maa

Plug-liittimien halkaisija on joko 2,5mm, 3,5mm tai 6,3mm (1/4 tuumaa).

Käyttö


Suurinta 6,3mm liitintä käytetään esim. musikaalisten instrumenttien kuten sähkökitaran liittämiseen. Myös laadukkaammissa kuulokkeissa on käytetty 6,3mm plugia. Sähkökitaroissa käytetään kaksijohtimista eli TS-plugia, koska ääni on mono-muodossa.

Kuulokkeissa, mikrofoneissa ja tietokoneen ääniliitännöissä käytetään usein 3,5mm liitintä, koska laitteetkin ovat pienempää kokoluokkaa ja suurempia liittimiä olisi hankala saada mahtumaan, ainakaan montaa vierekkäin. Pienempää 2,5mm liitiintä käytetään esim. kannettavissa mp3-soittimissa ja puhelimissa tai vaikka taskulaskimessa (TI-86:ssa ainakin:).

Lähteet

http://www.kpsec.freeuk.com/components/connect.htm#jack
http://en.wikipedia.org/wiki/TRS_connector
http://analogdigitalaudio.suite101.com/article.cfm/how_to_wire_a_jack_plug_or_audio_phone_jack_plug
  1. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/TRS_connector
  2. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/TRS_connector#Tip.2Fring.2Fsleeve_terminology
  3. ^ http://analogdigitalaudio.suite101.com/article.cfm/how_to_wire_a_jack_plug_or_audio_phone_jack_plug