Ohut dynaaminen kaiutin

1. Elementin rakenne ja toiminta

Dynaaminen kaiutinelementti on esitetty kuvassa 1. Tyypillisesti dynaaminen elementti sisältää kestomagneetin, puhekelan, kartion jossa kiinni ripustukset sekä rungon. Puhekela on liitetty kartioon, joka on ripustettu joustavasti runkoon. Puhekela on sijoitettu siten, että se on alttiina kestomagneetin magneettikentälle. [1]

Puhekela on ohuesta langasta valmistettu käämi, joka on asetettu kestomagneetin magneettikenttään. Kun puhekelaan johdetaan muuttuva sähkövirta, eli audiosignaali, alkaa puhekela liikkua joka taas liikuttaa kartiota. Kartio saa aikaa ilman liikkeen, joka aiheuttaa korvassa äänenpaineen vaihtelun ja aistittavan äänen.[2] Katso lisätietoa toiminasta ja rakenteesta kohdasta kaiutin.

3. Ohuen dynaamisen kaiuttimen rakenneOhut dynaaminen kaiutin vastaa perusrakenteeltaan tavallista dynaamista kaiutinta. Suurimmat erot tulevat elementin koossa, tehonkestossa ja puhekelan impedanssissa. Tyypillisesti pienen dynaamisen kaiuttimen tehonkesto on korkeintaan 1W, esimerkkinä olevan kaiutinelementin tehonkesto on 0.25W. Kaiuttimen puhekelan impedanssi on normaalisti välillä 8-50ohmia, riippuen elementistä. Elementin pienestä koosta, alhaisesta tehonkestosta sekä pienestä kartion liikkumavarasta johtuen sen taajuuskaista on varsin rajoittunut erityisesti alimmilla taajuuksilla. Elementit ovat tarkoitettu toistamaan vain keskialueelta alkaen. Fyysisiltä mitoiltaan elementit ovat n. (40x5)mm (leveys X korkeus). Elementtien ominaisuudet ja fyysiset koot riippuvat mallista ja valmistajasta. [3]

pieni_kajari_edestä.jpg
Kuva 1: Ohut dynaaminen kaiutin edestä


Kuvassa 1 on esitetty ohut dynaaminen kaiutin. Kuvasta nähdään elementin keskellä oleva pölykuppi sekä reunoilla olevat ripustukset. Elementin kartio on valmistettu ohuesta muovista.

pieni_kajari_takaa.jpg
Kuva 2: Ohut dynaaminen kaiutin takaa


Kuvassa 2 on esitettynä ohut dynaaminen kaiutin takaa. Kuvassa näkyvät kiiltävät pisteet ovat puhekelan napojen liitännät. Lisäksi kuvassa näkyy vaaleita läikkiä reunoilla, jotka ovat elementin "hengitys" reikiä. Elementin rungon perusrakenne on samanlainen kuin kohdassa kaiutin olevalla Tangband W8-740E-elementillä. Erona tähän on, että tällä ohuella dynaamisella kaiuttimella ei ole sisempää ripustusta.


pieni_kajari_purettu.jpg
Kuva3: Ohut dynaaminen kaiutin purettuna


Kuvassa 3 on esitettynä pieni dynaaminen kaiutin purettuna. Kuvasta nähdään selvästi puhekelan rakenne joka on käämittyä kuparilankaa. Tässä elementissä puhelan lankaa ei ole käämitty kiinteän rungon ympärille, vaan käämilangan kiepit on kiinnitetty pelkästään liimalla toisiinsa. Lisäksi kuvasta nähdään magneetin rako jossa puhekelan paikka olisi ehjässä elementissä. Kuvasta nähdään myös puhelalta lähtevät johdot joihin syötetään audiosignaali vahvistimesta.

4. Käyttö

Ohutta dynaamista kaiutinta voidaan käyttää pienikokoisissa elektroniikkalaitteissa, esim. matkaradiot. Hieman laadukkaampia pienikokoisia dynaamisia elementtejä käytetään hifi-kuulokkeissa, jolloin voidaan saavuttaa ainakin teoriassa dynaamisempi ja alas ulottuvampi toisto kuin pienillä nappikuulokelementeillä.
  1. ^ Tuomela, P. Tee itse hifikaiuttimia. 1. painos. 1998.
  2. ^ Tuomela, P. Tee itse hifikaiuttimia. 1. painos. 1998.
  3. ^ www.bebek.fi ->kaiuttimet