nixie2.jpg
IN-8 nixie putki, jossa numero 4 on päällä. Muiden numeroiden katodit näkyvät himmeinä.

Johdanto

Nixie-putki on vanhanaikainen komponentti numeroiden, tai muiden merkkien esittämiseen. Niitä alettiin valmistamaan massatuotantona 1940-luvulla. Nixie-nimi tulee sanoista "Numeric Indicator eXperimental No. 1.". Nixie-putket ovat korvaantuneet jo kauan sitten 7-segmenttinäytöillä ja lcd-paneeleilla. Nykyään putkia käyttävät lähinnä hifistelijät ja jotkin nostalgikot, sillä niillä saa näyttäviä ja erikoisia ratkaisuja aikaiseksi. Toisin kuin 7-segmenttinäytössä, nixie-putkissa numerot voivat olla muotoiltu oikeiden numeroiden muotoiseksi ja ne myös hehkuvat hienosti.

Nixie-putki on täytetty yleensä pienipaineisella neon-kaasulla, ja sitä voidaankin pitää neonlampun variaationa. Nixie-putki voi muistuttaa ulkoisesti vahvistinputkea, joita käytettiin vahvistimissa ennen transistorien keksimistä, mutta sen toiminta ei vastaa vahvistinputkea. Nixie-putken lämpötila pysyy hillityissä lukemissa, yltäen korkeintaan 40C asteeseen.[1]

Kanta

Jokaista merkkiä kohti on yksi liitin, joka on katodi ja lisäksi kannassa on yksi anodi. Anodilla pidetään aina jännitettä, ja merkit laitetaan päälle kytkemällä numeroa vastaava liitin maihin. Esimerkiksi venäläisen IN-8 putken kannassa on yksitoista liitintä [2] . Kantoja varten on olemassa monia standardikokoja. Kannat voivat olla myös saman kokoisia kuin vahvistinputkissa käytetyt kannat. Kaikille nixie-putkille ei kuitenkaan löydy sopivia kantoja, jolloin sellainen täytyy tehdä itse kantaliittimistä, tai juottaa putki suoraan piirilevyyn kiinni.

Käyttö

Numeron syttymiseen tarvitaan korkea DC-jännite, esimerkiksi 170V , mutta syttymisen jälkeen näytön ylläpitämiseen riittää yleensä 20V-30V pienempi jännite. Tämä järjestely saadaan aikaan käyttämällä etuvastusta. Numeroa sytyttäessä kytketään putken ja etuvastuksen yli 170V jännite. Niin kauan kuin putki ei ole vielä syttynyt ei etuvastuksen yli kulje virtaa, ja kaikki jännite on putkessa. Kun putki syttyy ja virta kulkee etuvastuksenkin yli, niin osa jännitteesta siirtyy putkesta etuvastukseen.

Nixie-putkien ohjaamiseen voidaan käyttää esimerkiksi logiikkapiirejä tai mikrokontrollereita. Nämä ohjauspiirit toimivat kuitenkin pienellä 3-5V jännitteellä. Ettei ohjauspiiri hajoisi, niin se on jotenkin eroteltava nixie-putken korkeajännitteisestä virtapiiristä. Tähän voidaan käyttää ratkaisuna esimerkiksi transistoria , joka asetetaan toimimaan kytkimenä.

nixie_kytkenta.jpg
Esimerkkikytkentä suuntaa-antavilla arvoilla, jossa numero 4 on kytketty ohjauspiirille

  1. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Nixie_tube
  2. ^ http://tubehobby.com/datasheets/in8.pdf