MMJ-kaapeli 1,5x3 S 300/500 V


MMJ1.JPG
Kuva 1. MMJ 1,5x3, eli kolmijohtiminen kaapeli 1,5 mm2 vahvuisilla johtimilla.


RAKENNE:


MMJ-kaapelia on satavana eri johdinpaksuuksilla seka kolmi- ja viisijohtimisena. Tällä sivulla tarkastellaan lähemmin kolmejohtimista, nimellisjännitteeltään 300/500 V MMJ-kaapelia

MMJ-kaapelia on saatavilla myös 450/750 V nimellisjännitteelle. Tällöin johtimien pikkipinta-ala on huomattavasti suurempi, 6-25 mm2. Kaapeli on kolme-, neljä- tai viisijohtimista tässä jänniteluokassa.

Johdin on yksilankainen ja hehkutettua kuparia. Johtimet on eristetty lyijyttömällä PVC-muovilla. Johtimia suojaava vaippa on niin ikään lyijytöntä PVC-muovia.

MMJ2.JPG
Kuva 2. Kaapelin rakenne.

TUNNUSVÄRIT:


S-järjestelmän kaapelilla johtimien värit ovat KEVI-SI-RU, eli keltavihreä-sininen-ruskea. KEVI on suojajohdin, sininen nollajohdin ja ruskea vaihejohdin. Vanhoissa asennuksissa voi törmätä myös aiempien standardien mukaisiin johdinväreihin, mutta nykyisen standardin mukaan värit ovat kuten kuvassa.

5-johtimisella kaapelilla tunnusvärit ovat KEVI-SI-RU-MU-HA (keltavihreä, sininen, ruskea, musta, harmaa), joista myös musta ja harma ovat näin vaihejohtimia. 4-johtimisella tunnusvärit ovat KEVI-RU-MU-HA.


OMINAISUUDET:


MMJ 3x1,4 S -kaapelin nimellisjännite U0/U on 300/500 volttia. Johtimen suurin sallittu lämpötila jatkuvassa käytössä on +70 celsiusastetta ja oikosulussa 160 celsiusastetta. Alin suositeltava käsittelylämpoötila on -15 celsiusastetta. 3x1,5 S -kaapelin johtimen maksimiresistanssi (20 celsiusasteessa, DC) on 12,1 ohm/km ja virrankesto 10 A.

ASENNUS:


MMJ-kaapeli on yleinen sähköasennuskaapeli, jota käytetään kaikkeen pinta- ja uppoasennukseen niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Kuitenkaan maa-asennukseen tai uppoasennukseen suoraan betonivalun sisään ilman suojaputkea MMJ-kaapeli ei sovellu. Lisäksi seinien ja eristeiden läpiviennit on tehtävä putkiläpivienteinä.

Asennuksissa tulee huolehtia siitä, että kaapeli on samanvahvuista koko kaapelin matkalla sähkötaululta viimeiselle jakopisteelle asti, jotta kaapelin virrankesto on sama ja näin ollen sulake tulee valittua oikein.


Muita aiheeseen liittyviä sivuja:


Antennikaapeli

CAT6-kaapeli

Maakaapeli

Lähdeluettelo:

http://www.draka.fi/draka/Countries/Draka_Finland/Languages/suomi/navigaatio/Tuotteet/Kiinteistoverkot/Asennus-_ja_kumikaapelit/Asennuskaapelit/MMJ_500V_3221b_07_D11.pdf

http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6kytkenn%C3%A4t#Johtimet