Yleistä

Din-kisko on sähkökeskuksissa ja sähköräkeissä käytetty kisko johon voi helposti liittää erilaisia komponentteja. Kisko on standarsoitu minkä ansiosta se on laajalle levinnyt ja monet komponentit tehdään siihen sopivaksi. Suosituin kisko on 35 mm korkea ja 7.5 mm leveä joka löytyy European Standard EN50022 ja International Electrotechnical Comission IEC 60715-standardilla. DIN-kisko on tarkoitettu matalajännitteisille komponenteille ja sen kokokin on sellainen että mitään isoa siihen ei voi laittaa.

dinrail.jpg

Kuva 1: Din-kisko.


Din-kisko tehdään yleensä metallista. Yleisin malli on standardissa EN50022 määritelty 35 millimetrinen din-kisko mutta muitakin on. Kuvassa 2 on yleisimmin käytetty din-kisko eli edellämainitussa standarsissa mainittu 35 millimetrinen. Muita on 15mm x 5.5 mm ja G-tyyppinen.

kaavio.jpg
Kuva 2: Din-kiskon mitat.

Käyttö

Käyttö DIN-kiskon kiinnitys on helppoa. Kisko kiinnitetään ruuveilla sähkökaapin tai sähköräkin runkoon ruuveilla tai muovisilla kiinnittimillä jotka voidaan irroittaa rungosta ja jotka on ruuveilla kiinni kiskossa. Kiinnitystä varten kiskossa on sopivia reikiä kourun pohjalla joista kisko voidaan kiinnittää. Kun kisko on kiinnitetty, komponentit voidaan kiinnittää kiskoon. Din-kisko on standarsoitu, minkä ansiosta komponenttien valmistajat osaavat valmistaa oikeankokoisia liitoksia komponentteihin ja tämä helpottaa sähkäkaappien ja räkkien rakentamista ja suunnittelua. Din-kiskoon voidana kiinnittää useita erilaisia komponentteja kunhan niiden kiinnitus on suunniteltu standardin mukaisesti. Yleisesti kiskoa käytetään erilaisesten kytkimen kiinnittämiseen. Komponentin kiinnittäminen oli helppoa, pelkällä maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

dinrail_withs.jpg
Kuva 3: Kaksi kontaktoria kiinni din-kiskossa.

Liittäminen din-kiskoon

Komponenttien liittäminen din-kiskoon on hyvin yksinkertaista. Kuvassa 4 on komponentin takana oleva kiinnitys- ja lukitusmekanismi jolla komponentit saadaan kiinni. Metallinen osa liikkuu ja siitä alaspäin vetämällä, esimerkiksi ruuvimeisselillä (veitsikin toimii, kokeilin sitä), irroittaa komponentin. Komponentti liikkuu myös sivusuunnassa joten osan voi irroittaa liu'uttamalla se yksinkertaisesti pois kiskosta. Perustoimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Kisko sopii komponentissa olevaan koloon ja lukittuu paikoilleen metallisella pidikkeellä.

liitin3.jpg

Kuva 4: Komponentin liitin din-kiskoon.

Standardi


European Committee for Standardization ja International Electrotechnical Commission ovat molemmat standaroineet DIN-kiskon. Standaroinnin ansiosta kiskoa laajalti ja siihen sopivia komponentteja tekee useat eri valmistajat.

Lähteet

[1] http://products.ensto.com/, 31.1.2010
[2] http://www.utupowel.fi, 31.1.2010
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/DIN_rail, 31.1.2010
[4] http://fi.wikipedia.org/wiki/DIN-kisko, 31.1.2010
[5] http://img.directindustry.com, 31.1.2010