D-liitin


D-liitin on elektroniikassa ja varsinkin tietokoneissa usein käytetty liitintyyppi, jota käytetään mm. oheislaitteiden ja näyttöjen liittämiseen tietokoneeseen. Ne ovat kuitenkin jo vanhaa tekniikkaa, ja uusimmat tietokoneet sisältävätkin vain kehittyneempiä liitintyyppejä kuten USB tai DVI.

ITT Cannon toi D-liittimet markkinoille vuonna 1952 ja ne määritellään kansainvälisessä standardissa DIN 41652.

Rakenne
VGA_uros_ja_naaras.jpg
DE-15HD -liittimet. Naarasliitin näytönohjaimessa ja urosliitin kaapelissa.


Liittimet koostuvat 2-4 rivistä pinnejä, näitä ympäröivästä D-kirjaimen muotoisesta metallisuojuksesta, sekä yleensä muovisesta suojakuoresta. Urostyyppisessä liittimissä on usein myös kaksi kiristysruuvia, joilla sen voi kiinnittää porttiin, ja naarastyyppisessä vastaavsti paikat ruuveille.Liittimen pinnit ovat 2,74 mm päässä toisistaan vaakasuunnassa ja 2,84 mm pystysuunnassa.[1] Pinnit ovat yleensä kuparia, joka on joskus päällystetty kullalla.

Pieninkin D-liitin on kooltaan yli 3 cm x 1,2cm, mikä tekee siitä liian ison nykyajan kannettaviin laitteisiin. Lisäksi D-lliittimet ovat rakenteeltaan monimutkaisia, mikä tekee niistä kalliita valmistaa. Lisäksi sen EMI-ominaisuudet ovat kilpailijoitaan huonommat.

D-liittimistä on myös olemassa useita muunnoksia jotka sisältävät koaksiaaliliittimiä tai suuria virtoja (tai jännitteitä) kestäviä pinnejä. [2]
Nimeäminen


D-liittimiä kutsutaan usein nimellä ”D-sub” joka tulee englannin kielen sanasta ”subminiature” joka viittaa liitännän tavallista pienempään kokoon. Nimitys ei kuitenkaan nykyaikana kuvaa liitäntää kovin hyvin, sillä useimmat D-liittimet ovat useita kertoja kilpailijoitaan isompia.

Liittimen nimi koostuu kahdesta kirjaimesta, pinnien lukumäärän kertovasta numerosta, sekä sen jälkeen tulevasta kirjaimesta, joka kertoo onko liitin uros- vai naarastyyppinen. Ensimmäinen kirjain on aina D, ja toinen kertoo liittimen kokoluokan. Kokoluokkia on 5 kappaletta, A, B,C,D ja E. Viimeinen kirjain on joko P/ M (pin/male, uros), tai S/F (socket/female, naaras). Esimerkiksi liittimen DB-25P nimi kertoo liittimen olevan kokoluokaltaan B, sen sisältävän 25 pinniä ja että se on urostyyppinen.[3]
liittimet.PNG
D-liitinten kokoluokat.

Kokoluokka
Pinnien tyypillinen lukumäärä
Koko( Leveys * Korkeus ) [4]
A
15
39 mm * 12,4 mm
B
25
52,9 mm * 12,4 mm
C
37
69,2 mm * 12,4 mm
D
50
66,2 mm * 12,4 mm
E
9
30,7 mm * 12,4 mm

Pinnirivien lukumäärä voi kuitenkin vaihdella liittimissä kahdesta neljään riviin. Esimerkiksi DB-25 liittimessä on 2 pinniriviä, ja DB-44 liittimessä 3 pinniriviä, vaikka liittimet ovat samankokoisia. Normaalia enemmän pinnirivejä sisältävien liittimien nimen perään lisätään usein kirjaimet ”HD” (high density) kertomaan pinnien korkeammasta tiheydestä.

Nimeämiskäytäntö on melko monimutkainen, ja usein puhutaankin virheellisesti kaikista D-liittimistä DB-liittiminä, vaikka DB-alkuiset liittimet ovat vai pieni osa liitinperhettä.


Yleisimmät käyttötarkoitukset


D-liittimiä on kymmeniä erilaisia, vaihdellen käyttötarkoituksen mukaan 9-pinnisestä 100-pinniseen liitimeen.

Seuraavassa muutamia yleisimpiä:

DE-15 (VGA-liitin)

Luultavasti yleisimmin käytössä olevia D-liittimiä, joita käytetään analogisten kuvasignaalien siirrossa tietokoneesta näyttöön. [5] Sisältää kolme pinniriviä, joten sen "oikea" nimi on DE-15HD, vaikka se tunnetaankin yleisesti nimellä DE-15.
Nykyajan laitteissa korvattu DVI- tai HDMI-liitännällä.DA-15 ( peliportti )

90-luvun peliohjainten liitännöistä tuttu liitin. Kaapelit ovat yleensä uros-uros tyyppiä, ja laitteissa on naarastyyppiset liittimet. Nykyään korvattu USB-liittimellä. Liittimistä on jätetty kiristysruuvit pois, mikä nopeuttaa liittimien käyttöä, mutta huonontaa luotettavuutta.

peliporttipiuha_pieni.jpg
DA-15 -liitin yläpuolelta

Peliporttipiuha_urosnaaras.jpg
DA-15 -liittimet sivulta.DB-25


Käytetään RS-232 standardin mukaisissa tietokoneen sarjaporteissa mm. oheislaitteiden liittämiseen. Kaapelit uros-uros -tyyppiä, eli laitteissa on naarastyyppiset liittimet.


tulostinpiuha_pieni2.JPG
DB-25 -liitin yläpuolelta
tulostipiuha_pieni.JPG
Urostyyppinen DB-25 -liitin sivulta
DE-9

Käytetään RS-232 sarjaporteissa. Käytettiin myös 80-luvun tietokoneissa sekä pelikonsoleissa (kuten Commondore 64, Atari 2600 ja SEGA Megadrive) erilaisten peliohjainten sekä muiden ohjainlaitteiden liittämiseen.Liitintyypit


Erilaisia tapoja liitää D-liitin piirilevylle tai kaapeliin on useita, ja liittimistä on tehty erilaisia versioita eri tarkoituksiin: [6]
 • PCB-tyyppiset liittimet on tarkoitettu liitettäväksi piirilevylle joko juottamalla tai kiinnittämällä kantaan. Ne ovatkin usen 90 asteen kulmassa jotta piirilevyn reunaan voitaisiin helposti liittää kaapeli.
 • IDC - tyyppisiin liittimiin voidaan kiinnittää liuskakaapeli. Kaapeleita voidaan helposti irroittaa ja liittää takaisin.
 • Solder bucket tyyppisissä liittimissä on aukkoja johon johdot voidaan juottaa kiinni joko koneellisesti tai käsin.
 • Crimp -tyyppisissä liittimissä johdot voidaan puristaa kiinni liittimeen, eikä johtoja tarvitse juottaa kiinni. Johdot voidaan myös irroittaa tarkoitukseen tehdyllä työkalulla.
 • Wire wrap -tyyppisissä liittimissä on johdot pyöritetään pinnien ympärille. Sopii harrastelijoille sekä prototyyppien tekoon


 1. ^ http://www.interfacebus.com/Connector_D-Sub_Mechanical_Dimensions.html
 2. ^ http://www.ittcannon.com/uploadedFiles/Product_PDFs/ComboD.pdf
 3. ^ http://research.meei.harvard.edu/EPL/Engineering/d-subminiature.html
 4. ^ http://www.ittcannon.com/uploadedFiles/Product_PDFs/D%20Sub%20Full%20Line.pdf
 5. ^ http://kompo2010.wikispaces.com/VGA-liitin
 6. ^ http://www.ittcannon.com/uploadedFiles/Product_PDFs/D%20Sub%20Full%20Line.pdf